Petteri Hiienkoski

"Jumala on kuollut" - vai onko?

  • "Jumala on kuollut" - vai onko?

Preussilaisen ateistin Friedrich Nietzschen (1844-1900) päätelmä Jumalan kuolemasta saa aidoimman merkityksensä pääsiäisen tapahtumissa. Pari tuhatta vuotta sitten pitkänäperjantaina Jerusalemin liepeillä ristillä todellakin kuoli Jumala. Ei siis pelkkä ihminen.

Tämä oli mahdollista ensimmäisen joulun tapahtumien takia. Tuolloinhan Jumala tuli ihmiseksi: Betlehemin tallissa syntyi ainutkertainen persoona, joka on olemukseltaan jumalinhimillinen. 

Kuolema – joka on seurausta ihmisen kapinasta hänet valmistanutta Jumalaa vastaan – ei kuitenkaan voinut pitää häntä vallassaan. Niinpä Jumala herätti hänet eloon ja hän nousi kuolleista. Hän oli näet ensimmäinen ihminen, joka ei kapinoinut Jumalaa vastaan. Kuolemallaan hän kävi läpi muiden ihmisten kapinoinnin seuraukset.  Olennaista tässä onkin se, ettei Jumala toteuttanut tätä itsensä vaan juuri häntä vastaan kapinoivan ihmisen tähden.

Ajallinen kuolema tosin varmuudella kohtaa jokaista ihmistä tässä maailmassa muttei ikuinen ero Jumalasta. Jokainen, joka luottaa siihen, mitä Jumalihminen on tehnyt myös hänen edestään, on jo saanut uuden elämän. Tämä on alku sille ikuiselle elämälle, johon ajallisella kuolemalla ei ole mitään valtaa. Tämä on Jumalan hyvä viesti häntä vastaan kapinoivalle ihmiselle niin kauan kuin tämä maailma on olemassa.

Nietzsche tuskin tätä tarkoitti julistaessaan Jumalan kuolemaa. Jumalapa kuitenkin panee vastustajansakin palvelemaan suunnitelmaansa.

Nietzschen julistukseen tiivistyy se, mitä pitkäperjantaina kerran tapahtui. Pääsiäisaamun viesti on kuitenkin se, että kuolemallaan Jumalihminen kuoleman voitti ja antoi muille ihmisille uuden elämän, joka on ikuinen. Siitä Nietzsche vaikeni vaikka hänenkin vuokseen Jumala tämän kaiken toteutti.

Riemullista Vapahtajan Ylösnousemusjuhlaa!

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)